El 92% dels espanyols considera que el sentit de la vista és el més important. No obstant això, un 30% dels espanyols no es revisa periòdicament la seua visió
El Llibre blanc de la Salut Visual a Espanya 2022 elaborat pel Consell General de Col·legis d’Òptics-Optometristes, la Societat Espanyola d’Optometria i la Fundació Salut Visual assenyala que el per al 92% de la població el sentit de la vista és el més important.
Les xifres obtingudes d’este ampli estudi assenyalen que tres de cada quatre ciutadans del nostre país asseguren tindre problemes de salut visual. No obstant això, un 30% de la població no revisa periòdicament la seua visió, és a dir, un milió i mig de valencians no cuida la seua salut visual i això a més del problema sanitari que suposa, provoca altres riscos afegits com que més de 500.000 conductors es posen al volant sense haver revisat la seua visió, amb el perill que implica per a la seguretat viària.
Entre els quals sí que cuiden la seua salut visual, la majoria, acudixen als establiments sanitaris d’òptica per a rebre l’atenció de l’òptic-optometrista com a professional sanitari primari de la visió. De fet, cada any, els 2.400 òptics-optometristes que exercixen en les 1.300 òptiques de la Comunitat Valenciana realitzen més de tres milions de revisions visuals.
En este sentit, el Llibre blanc de la Salut Visual assenyala que la revisió majoritària és l’anual amb un 56% de la població, un 26% acudix una vegada cada dos anys i un 12% cada sis mesos. Sent la població de 18 a 35 anys la que menor tendència té a revisar-se periòdicament la visió respecte als trams de major edat.
La majoria de les persones que té problemes de visió presenten defectes refractius. Estos errors refractius, com la miopia, la hipermetropia, l’astigmatisme, i/o la presbícia no són patologies, són anomalies o trastorns visuals normals en les persones.
La presbícia, per exemple, és un trastorn de la visió comuna, (prop de 24 milions d’espanyols la tenen), sent una condició fisiològica normal que afecta la capacitat de l’ull per a enfocar objectes pròxims. Actualment, més de 3,5 milions d’espanyols entre 40 i 44 anys comencen a nota
La miopia, una pandèmia
La miopia és la disfunció que destaca per damunt de totes, considerada ja per Organització Mundial de la Salut (OMS) com una pandèmia per les xifres que llança.
En l’actualitat, el 37% de la població espanyola presenta miopia, i té encara major incidència en xiquets i adolescents, entre els quals no deixa d’augmentar any rere any. De fet, es calcula que en 2050 la meitat de la població mundial serà miop. “La miopia és ja un problema de salut pública que ha de ser controlat i des de l’optometria ja s’aporten bones solucions per a frenar el seu avanç”, assenyala Andrés Gené, president del Col·legi d’Òptics-Optometristes de la Comunitat Valenciana.
La realitat és que esta disfunció visual provoca nombroses molèsties en la vida diària i càrregues econòmiques a les persones que la patixen, a més, tindre una miopia alta és un factor de risc que pot generar, amb el pas del temps, danys greus en els ulls.
La importància de la salut visual
L’Assemblea Mundial de la Salut ha confirmat l’Informe Mundial de la Visió de l’OMS per a esta dècada, que insta els poders públics a promoure la salut visual en la cura integral dels ulls, i en concret, en la prevenció, el tractament i la rehabilitació de la visió.
La salut visual i la visió tenen àmplies i profundes implicacions en molts aspectes de la vida, el desenvolupament sostenible i l’economia. No obstant això, hui dia, moltes persones, famílies i fins i tot poblacions continuen patint les conseqüències d’una accés deficient, per múltiples factors, a una atenció visual de qualitat i assequible, la qual cosa conduïx a la pèrdua de visió i, en els casos més greus, a la ceguesa.
L’atenció visual s’ha d’incloure preferentment en la planificació sanitària general i tindre en compte les necessitats actuals i futures de la població. En les pròximes dècades, el creixement i l’envelliment de la població, juntament amb els canvis de comportament i d’estil de vida, provocaran l’augment dràstic del nombre de persones amb afeccions oculars, discapacitats visuals i ceguesa, la qual cosa suposa un desafiament que ha d’abordar-se com més prompte millor i de manera preventiva.
Revisar-se periòdicament la visió no sols és crucial per a la salut visual, sinó també per al benestar general. Estos exàmens no sols detecten problemes existents, sinó que també prevenen futures afeccions i garantixen una visió clara i còmoda al llarg del temps. Per això, et preguntem: quan ha sigut l’última vegada que t’has revisat la teua visió?