Skip to content

El Consell General de Col·legis d’Economistes de la Comunitat Valenciana ha presentat la trenta-dosena edició de l’enquesta “Els Economistes Opinen”. Este informe, que arreplega les opinions dels economistes col·legiats de Castelló, València i Alacant, oferix una visió detallada sobre la situació socioeconòmica de la regió.

Situació Econòmica dels Economistes

Quant a la situació econòmica personal dels economistes, l’enquesta revela que el 52,8% dels enquestats considera que la seua situació és igual a la de fa un any, mentres que el 20,9% creu que està pitjor i el 23,7% opina que ha millorat. Per províncies, els economistes d’Alacant són els que se senten més optimistes (26,9%), seguits pels de València (22,6%) i Castelló (19,3%).

En termes de gènere, el 25,3% dels homes i el 19,9% de les dones han vist una millora en la seua situació econòmica, mentres que el 20,6% dels homes i el 21,7% de les dones consideren que la seua situació ha empitjorat. La diferència de percepció entre gèneres ressalta la necessitat d’analitzar més a fons les raons darrere d’estes variacions, que podrien estar relacionades amb diferents factors laborals i socials que afecten homes i dones de manera distinta.

Situació Econòmica de la Comunitat Valenciana i Espanya

Respecte a la situació econòmica de la Comunitat Valenciana, el 50% dels economistes enquestats la qualifica com a bona i el 11,6% com molt bona. No obstant això, un 20,7% la considera regular, el 15,1% dolenta i el 2,7% molt dolenta. Els economistes d’Alacant són els més optimistes, mentres que els de Castelló són els més pessimistes.

Comparant amb l’economia espanyola, el 35,8% dels economistes considera que la situació és bona i el 13,1% molt bona, mentres que el 19,8% la qualifica com regular i el 30,8% com a dolenta o molt dolenta. Esta percepció indica una visió més favorable de l’economia regional en comparació amb la nacional, la qual cosa podria estar influenciat per factors locals específics que generen un ambient econòmic més positiu a la Comunitat Valenciana.

L’evolució de l’últim any en l’economia de la Comunitat Valenciana mostra que quasi la mitat dels economistes (41,2%) considera que es manté igual, mentres que el 19,4% opina que ha empitjorat i el 20,6% creu que ha millorat. Esta percepció és consistent entre les diferents províncies, amb Alacant mostrant un optimisme lleugerament major en comparació amb Castelló i València.

Perspectives i Principals Problemes

Les perspectives per als pròxims mesos són variades. Un 44,5% dels economistes creu que l’economia de la Comunitat Valenciana millorarà, enfront del 33,1% que opina el mateix sobre l’economia espanyola. Els que pensen que es quedarà igual en la Comunitat són el 20,1% i un 20,3% per a Espanya. Mentres que el 14,8% dels economistes creuen que la situació empitjorarà en el territori valencià i un 24% per a l’espanyol.

Quant als principals problemes per a l’economia valenciana, l’enquesta destaca la inadequada dimensió o estructura de les empreses valencianes (52,4%), el dèficit d’infraestructures i comunicacions (43,9%) i els costos laborals (42,8%). La inflació, que era el principal problema l’any anterior, ha caigut al quart lloc, sent el principal problema ara sol per al 39% dels economistes.

Altres problemes esmentats inclouen l’atur (29,6%), l’evolució de la demanda interna i externa (28,4%), l’escassetat de proveïment d’aigua (27,6%) i el preu del combustible (17%). A més, un 17% dels enquestats esmenta altres problemes com l’infrafinançament, la desindustrialització, l’excessiu pes del sector turístic, el desgovern, la burocràcia, l’endeutament, la falta de competitivitat i la formació i capacitació de recursos humans.

La trenta-dosena edició de l’enquesta “Els Economistes Opinen” proporciona una visió detallada sobre la percepció dels economistes de la Comunitat Valenciana en diversos aspectes econòmics i socials. A través d’esta enquesta semestral, es destaca la importància de reflexionar sobre els problemes estructurals i conjunturals de la regió, així com de preveure l’evolució econòmica tant a nivell regional com nacional. Les opinions i perspectives arreplegades en este informe són fonamentals per a entendre millor la realitat socioeconòmica i per a orientar les polítiques i decisions futures. La col·laboració i l’anàlisi contínua són essencials per a abordar els desafiaments i aprofitar les oportunitats que es presenten en el panorama econòmic valencià i espanyol.


Article escrit pel Col·legi d’Economistes de València


Back To Top
× WhatsApp