Skip to content

La professió de Procurador dels Tribunals és una de les menys conegudes però més fonamentals dins del sistema de justícia a Espanya. Més de 9,000 professionals exercixen esta labor, adaptant-se contínuament a les noves legislacions i tecnologies sense qüestionar la seua implementació. No obstant això, en l’actualitat, estos professionals es veuen més com a tècnics informàtics que com a especialistes en dret.

Quan expliquem la nostra labor al públic, solem comparar-la amb la relació entre un anestesista i un cirurgià. Encara que tots dos són essencials en una operació, el cirurgià és més visible, mentres que la funció de l’anestesista passa desapercebuda però és crucial. Així ocorre amb els procuradors i els advocats: encara que la nostra presència no siga tan evident, sense nosaltres la justícia no seria àgil ni justa.

Els Drets dels Procuradors: Una Realitat Injusta

El que molts desconeixen és que els Procuradors dels Tribunals no gaudixen dels mateixos drets que altres treballadors. La justícia mai es deté, i això és literal. Mentres que qualsevol treballador té dret a una baixa per malaltia, per la defunció d’un familiar o per maternitat, els procuradors no podem detindre les nostres obligacions, ni tan sols en eixes circumstàncies.

Els procuradors no tenen dret a desconnexió ni a conciliació laboral. Això significa que no podem emmalaltir, cuidar dels nostres fills o enterrar als nostres sers estimats sense que s’interrompen les notificacions dels jutjats o la nostra presència en els juís. Esta falta de drets es justifica en nom del benefici del justiciable, però realment és just sacrificar els drets d’uns per a afavorir a uns altres? La resposta hauria de ser no, i per això hem de lluitar per a aconseguir els mateixos drets que qualsevol altre ciutadà. No som ciutadans de segona, ni esclaus del nostre treball.

La Lluita per Aranzels Dignes i Conciliació Real

Un error comú és pensar que els Procuradors estan ben remunerats malgrat estes injustícies. Res més lluny de la realitat. Els nostres honoraris estan regulats per aranzels, i després de la nova reforma amb l’RD 434/2024, les quanties màximes establides són ridícules i fins i tot ofensives. Per este motiu, 32 Col·legis de Procuradors decidim recórrer esta reforma, exigint la publicació d’aranzels dignes que reflectisquen la realitat econòmica actual.

Des de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de València hem assumit el compromís de lluitar per aranzels que ens permeten viure del nostre treball, però també per una veritable conciliació laboral. Volem tindre els mateixos drets que qualsevol altre operador jurídic, sense perjudicar els drets dels justiciables, però sempre dins del respecte als drets personals de cadascun.

En resum, encara que els Procuradors dels Tribunals som una professió poc coneguda, som essencials per al bon funcionament de la justícia. No sols representem als ciutadans davant els tribunals, sinó que impulsem els procediments i garantim que els advocats obtinguen els millors resultats per als seus clients. Malgrat això, manquem de drets fonamentals com el descans i la conciliació, i els nostres aranzels són insuficients per a viure dignament. És crucial que els ciutadans comprenguen que, encara que som imprescindibles en l’àmbit judicial, necessitem i mereixem tindre els mateixos drets que la resta dels ciutadans i una retribució justa pel nostre treba


Article escrit per la Degana de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de València, Begoña Mollá Sanchis



Back To Top
× WhatsApp